vineri, 21 mai 2010

Criza, bat-o vina !

Criza, bat-o vina !


Termenul de “criza” a devenit atat de uzual in vocabularul romanilor de la o vreme incoace, incat e pe cale sa se transforme intr-un brand . De la pustanii de 10 ani si pana la pensionarii de pe bancile din parc, “criza” este pe buzele tuturor. Si in buzunarul tuturor. Se simte, se resimte si nu se dezminte. Fie ploaie, fie soare, pana si vremea de afara parca se afla in criza. Existentiala , bineinteles. E capricioasa si imbufnata. La fel ca si compatriotii ei aflati in suferinta. De parca nu le era de ajuns ca le sufla vantul in portmonee. Acum apare soarele, in doua ore se aduna norii, apoi urmeaza o furtuna zdravana de spulbera in cale orice urma de speranta. Sa fie oare vorba de acelasi ciclu ingrat si in economia romaneasca?

Cred ca va trebui sa consultam meteorologii si sa vedem ce previziuni ne aduc la cunostinta pentru zilele ce urmeaza. Ne va fi bine si cald sau ne vor ingheta conturile in banca de tot?
Poate ca nici macar de bani la ciorapi n-o sa fie vorba. Ciorapii rupti – bani de luat altii nu-s. Dar se pot carpi. :)
Concluzia? Dam intr-o economie carpita, zdrenturoasa, schiopatand agale … Criza, bat-o vina ! … Cine-a mai inventat-o si p’asta?!


Pusculita pe timp de criza
Cat o sa mai dureze? Nimeni nu stie. Dar cert e ca o sa se acutizeze. Pana cand , se intreaba toata lumea ? Pana cand o sa ne mai plangem de mila, pana cand o sa muncim de o sa ne iasa ochii, nealiniati cu standardele europene, loviti in plin de preturile prea mari pentru o tara aflata in curs mediu de dezvoltare , dar membra a Uniunii Europene ? Privim neputinciosi cum lefurile se vor a fi micsorate , cand si asa unii de-abia isi duc traiul de pe-o zi pe alta, iar altii apeleaza la tot felul de mijloace neortodoxe si tertipuri de cea mai joasa speta pentru a mai sustrage cateva zeci de mii de euro din banii contribuabililor nostri. Contribuabili ale caror moravuri, de altfel, inca dau semne de viata , a caror constiinta inca mai palpaie intr-un tunel obscur peste care s-a lasat demult umbra grea. Ei sunt mica parte care sustin bugetul acestui stat si la care regulile de conduita si de simt civic nu s-au dus pe apa sambetei, exact asa cum li se intampla de cele mai multe ori atator asa-zisi “conducatori” ai acestei tari, adica cei sus-pusi , chipurile vocea poporului.

Tiganii ne fac “cinste” in lume, imprumutati suntem pana peste cap de la Banca Mondiala, iar si mai de actualitate este faptul ca francezii au ajuns sa rada de noi la show-uri nocturne, in care ne imita salutul romanesc cu o mana intinsa: “ S’il vous plait, monsieur/ madame ! “ aka “ Dati-mi si mie un ban! … “ Pe scurt suntem priviti ca un popor de cersetori, ca o natie de milogi. Asa ne vad confratii nostri? Trist, dar adevarat . Adevarat, dar greu de schimbat.
Ce vom face cand nu ne mai ramane nimic de facut? Cum or sa supravietuiasca generatiile viitoare unei lumi atat de haine si individualiste? Viitorul ramane sa decida pentru noi toti. Deocamdata criza… si nimic mai mult

Niciun comentariu: