duminică, 13 iunie 2010

Azi nu, te rog eu nu !




Și cum tocmai am mai pus punct unui capitol din viață intitulat ani de liceu”, este evident că după astfel de evenimente lumea se intâlnește, discută, trage linii după linii, concluzii care de care mai neobișnuite, unele chiar neimaginate vreodată de subiecții aduși in discuție. Asta se intâmplă mai mereu. Fie că vrei, fie că nu, te și vezi pe stradă intâlnindu-te cu varii persoane și pus față in față cu situația de a răspunde unor intrebări care se repetă la nesfârșit. “Și? Ai terminat liceul. La ce facultate dai? In ce oraș mergi ? Dai Bac-ul? Când incepe? Ce vrei sa te faci după ? Aah...păi foarte bine ! Și eu am auzit aceleași lucruri. Am să vin la tine sa-mi fac dantura/ să mă aperi in instanță / să-mi fac planul la casă/ să-mi fac un consult psihologic “ ș.a.m.d. Asta doar din dorința de a satisface nevoia de curiozitate a unora, fie din politețe ori din reflexul de a incepe și de a duce o conversație la bun sfârșit, ca niște oameni sociabili „care suntem” .


INSĂ ! este o maare problemă in momentul in te oprește o veche cunostință pe stradă și incepe să-ți inșire toate realizările sale de până acum. Ca spre exemplu, cât de bine o duce pe plan financiar, cât de mult a călătorit și ce bine s-a simțit in stațiunile balneare din țară cu familia, cu cățelul, cu purcelul, și ce bucățică bună a prins fii-sa/ nepoată-sa, care este zilnic luată și plimbată cu mașinuța de scumpul ei iubit. Dar asta nu e tot ! O ia și pe mamițica de la servici, așa, când mai are nițel timp și nu iese după-amiaza la o bere cu băieții. Un adevărat cavaler, ce mai ... Mam’mare e tare fericită . Și plină de sine. I se citește mândria in ochi , pe chip, in gesturi . “ Dar stai așa ! Au fost și la mare impreună ! Doamnee, ce bine s-au mai simțit ! Auu, dragul de el, e așa o bomboană de baiat !”


...


Și tot plouă, ninge și tună cu informații pe care personal, nu dau doi lei. Ești fericit ? E bine. Te simți in al nouălea cer ? Problema ta. Simți că vrei să impărtășești cu ceilalți starea ta de bine? Fă-o . Dar NU așa.

Tot ceea ce spun eu aici a pornit de la o conversație pe care mama a avut-o cu bunica unei foste colege din clasele primare și pe care mi-a povestit-o ulterior acasă. Cucoana și- a făcut debutul in discuție in ideea că “dacă doamna Dana nu se lauda cu fii’că’sa , lasă că mă laud eu cât pentru amândouă.” Zis și făcut ! Au trecut peste formalitățile de inceput , gen “ Ce mai faceți? Nu v-am mai intâlnit de atata timp... ” , astfel incât tanti, grăbită să scuipe tot din casă a trecut țintă la intrebarea : „ Alexandra nu are prieten ? Păi cum așa, a mea are de 3 luni. Așa se mai iubesc... O duce peste tot, o aduce acasă, o plimbă cu mașina. Un băiat mai grijuliu și politicos, n-ați văzut. Mare noroc pe ea...


Hai nu zău ?!
Și cu ce mă ajută pe mine mai departe ? Sau mai bine spus, ii face pe cei in cauză mai fericiți să știe toată lumea ce relație incântătoare au cei doi?

Intotdeauna m-am uitat cu admirație la cuplurile pe care le intâlneam pe stradă și in ochii cărora citeam acea sclipire care trăda sentimentul profund care ii unește pe cei doi. Dar de aici și până la rudele sâcâitoare care dau raportul oricui și oricând despre o chestiune care ar trebui să-i privească doar pe el și ea, e drum lung și anevoios. Atunci când două persoane se iubesc si țin cu adevărat una la cealaltă, nu mai e nevoie de confirmarea celorlalți din jur. Nu mai e nevoie de atâtea detalii inutile pe care să le afișeze ostentativ și care, in fond și la urma urmei nu fac decât să ducă vorbe mai departe , dar pictate cu floricele , picățele și uneori chiar și mâzgălite sau pătate, din păcate pentru cei doi, din fericire pentru gurile spurcate.

Concluzia ? Să-și vadă fiecare de propria viață și de pătrățica lui. De ce te-ar interesa de ceea ce fac alții? De ce ți-ai consuma din timpul tău , și așa scurt pentru o singură viață de om , doar ca să ții contabilitate altora? Trăiește pentru tine ! Luptă pentru tine insuți și pentru cei dragi de lângă tine ! Ceasul poate suna oricând. Să nu fie totuși prea târziu...


P.S. : Cu dedicație, o piesă pentru toate cucoanele, mamițicile , vecinele de scară, rude indepărtate și cunostințe care se ocupă de'alde datul din casă și care au făcut din asta o adevărată meserie ! Mulțumim poștei pentru fidelitate !


Asculta mai multe audio Muzica

Niciun comentariu: