joi, 22 aprilie 2010

Europa este în doliu – Polonia e sfâşiată de durere



Europa este in doliu
Polonia e sfasiata de durere


Polonia se confrunta cu unul dintre cele mai mari dezastre postbelice din istorie sa. Presedintele Lech Kaczynski, sotia sa si mai multi demnitari si-au pierdut viata intr-un accident aviatic in cursul zilei de sambata, 10 aprilie . Avionul s-a prabusit in apropiere de aeroportul Smolensk din sud-vestul Rusiei.


Lech Kaczynski se îndrepta către Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn când aeronava în care se afla s-a prăbuşit, nu a lasat nici un supravieţuitor. Aproximativ 22.000 de ofiţeri, poliţişti şi civili au fost executaţi în 1940 la Katyn, de fosta poliţie politică sovietică (NKVD). Presedintele polonez impreuna cu sotia sa si staff-ul prezidential urmau sa participe la comemorarea eroilor , insa inevitabilul s-a produs inainte ca acestia sa ajunga la destinatie. Cu cativa kilometri inainte de aterizare , avionul a acrosat mai multi copaci, s-a prabusit intr-o padure din apropierea aeroportului si a luat foc. Polonia este profund indurerata. S-au instituit şapte zile de doliu naţional, iar Georgia şi Rusia vor ţine şi ele câte o zi doliu naţional, pe 11 şi, respectiv, 12 aprilie.
Si Romania este alaturi de vecinii ei , decretand ziua de 18 aprilie ca fiind zi de doliu national. Drapelurile institutiilor publice vor fi coborate in berna . În biserici, la finalul liturghiei, preoţii vor ţine slujbe în memoria victimelor accidentului aviatic. Nu în ultimul rând, echipele care vor juca, duminică, în Liga I, vor păstra un moment de reculegere.

Intrebat fiind un cetatean in varsta de 56 de ani, de profesie inginer constructor, daca el considera ca moartea presedintelui Poloniei va afecta intr-un fel sau altul relatiile politice romanesti cu cele poloneze , acesta ne-a raspuns : ” In anul 1939, cand Polonia a fost ocupata de Germania nazista, presedintele de pe atunci al republicii polone, Moscicki si guvernul de la Varsovia solicitau Bucurestiului gazduirea. In acea perioada, nenumarate convoiuri de refugiati au trecut frontiera Romaniei , iar Polonia a fost condusa de un guvern in exil de la Craiova. Relatiile Romaniei cu Polonia au fost dintotdeauna foarte bune . Multi refugiati polonezi aflati sub obladuirea statului roman au reusit sa plece de aici in tari precum Franta, Elvetia sau Marea Britanie.” Cu toate acestea , el conchide in felul urmator: „ Totusi, nu consider ca aceasta tragedie, in care s-a produs moartea presedintelui unui stat european,va avea repercursiuni asupra economiei statului roman si asupra cetatenilor tarii. Este un eveniment nefericit, pe care il deplange un intreg continent, insa ramane doar la stadiul de eveniment nefericit pentru celalte tari europene.”


Alex (Alexandra Gavrila)

Niciun comentariu: